hero banner children

Синусит у дітей: причини, симптоми та методи лікування

Нежить у дітей різного віку — це одна з найпоширеніших причин звернення по медичну допомогу. Такий стан може розвиватися в будь-якому віці й нерідко супроводжується головним болем та іншими симптомами інтоксикації. Також часто батькам доводиться чути на прийомі в лікаря, що в дитини розвинувся синусит. І подібний діагноз змушує багатьох тривожитися і використовувати різні, найчастіше, неперевірені, а іноді й небезпечні способи лікування. Але спробуємо розібратися детальніше, що таке синусит у дитини, чому він з’являється, і як із ним упоратися.

Що таке синусит у дитини: причини появи

Термін синусит використовується для опису запалення носових пазух (синусів носа). Існує думка, що в дітей раннього віку такий стан неможливий, оскільки в них носові пазухи тільки формуються. І ця думка частково правильна, але багато синусів присутні в дітей уже з народження, хоча і продовжують свій розвиток аж до підліткового віку й довше. При цьому навіть ті синуси, які присутні в дітей від народження (в т.ч. решітчаста і верхньощелепна пазухи) можуть запалюватися вже в ранньому віці. Тому питання, синусит у дітей із якого віку буває, є не дуже коректним — запалення оболонки навколоносових пазух може розвинутися в малечі з ранніх років. Можливим є також синусит у немовляти1.

Синусит у дітей є досить частою проблемою. Однак у переважній більшості випадків його слід класифікувати як риносинусит, адже запалення слизової оболонки навколоносових пазух практично завжди поєднується із запаленням слизової оболонки носа. Таке захворювання зазвичай має вірусну природу — симптоми синуситу тією чи іншою мірою спостерігаються практично за кожної застуди, яка супроводжується нежиттю. Таким чином, найпоширеніші причини синуситу в дітей — це гострі респіраторні вірусні інфекції.

Але іноді гострий вірусний синусит у дітей ускладнюється приєднанням бактеріальної інфекції. Цьому сприяє занадто маленький діаметр гирл носових пазух і висока густота секрету та слизу. Такі чинники створюють сприятливе середовище для росту бактерій, що потрапили в навколоносові пазухи.

Найчастіше бактеріальний синусит у дитини — це верхньощелепний синусит, у такому разі хвороба вражає верхньощелепні пазухи. Така поширеність захворювання пояснюється тим, що їхні гирла розташовані у верхньому відділі пазухи, а також мають дуже невеликий розмір1.

Крім вірусної інфекції (ГРВІ) часті синусити в дитини, так само як і розвиток бактеріальної хвороби в дітей, може бути спровоковано:

  • алергічний нежить;
  • муковісцидозом;
  • імунодефіцитом;
  • травмою обличчя;
  • пірнанням і плаванням;
  • надмірним використанням судинозвужувальних засобів;
  • наявністю механічних перешкод (поліпів, аденоїдів, сторонніх тіл, викривлень носової перегородки) для відтоку секрету2.
Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Симптоми синуситу в дітей

Гострий вірусний синусит не має жодних специфічних проявів. Він супроводжується звичайним нежитем і закладеністю носа. Можливе підвищення температури, біль у горлі, кашель та інші типові ознаки застуди. Якщо виникає бактеріальний синусит, симптоми в дітей можуть включати:

  • виражену закладеність носа;
  • появу густих кольорових виділень із носа (жовтих, зелених);
  • стікання виділень по задній стінці глотки;
  • головний біль (може посилюватися при нахилі голови);
  • кашель;
  • болючість у ділянці уражених пазух;
  • висока температура;
  • зниження і втрата нюху2.

Варто враховувати, що ознаки синуситу в дітей можуть нагадувати симптоми інших захворювань. Рекомендується обов’язково звернутися по медичну допомогу.

Діагностика

Досвідчений лікар добре знає, як визначити синусит у дитини. Насправді проведення рентгенограми не є достовірним методом діагностики, хоча багато лікарів рекомендують починати саме із цього дослідження. Навіть за звичайного нежитю (гострого вірусного риносинуситу) рентген покаже двосторонній синусит — потовщення слизової оболонки, наявність рідини й затемнення пазух.

Тому діагноз може бути поставлений тільки в контексті клінічних даних. Відповідно, відповідь на запитання, як розпізнати синусит дитини, доволі проста — лікарю достатньо лише провести огляд і зібрати анамнез (опитати пацієнта та/або його батьків про наявні симптоми та їхню динаміку). Зокрема, на те, що приєднується гнійний бактеріальний процес, вказує двофазність симптомів (повторна поява симптомів хвороби після видимого поліпшення) або прогресуюче погіршення самопочуття3.

У разі підозри на важкі ускладнення синуситу лікар може рекомендувати проведення КТ або МРТ із контрастом. Вони допомагають виявити передбачувані орбітальні або внутрішньочерепні ускладнення. Також КТ без контрасту може знадобитися, якщо хвороба не піддається лікуванню або постійно рецидивує. Воно дає змогу виявити особливості анатомії пазух та інших поруч розташованих структур3.

Мазок носа найчастіше неінформативний, оскільки патогенні бактерії в носових ходах і синусах можуть бути різні. Виділити мікроорганізми з вмісту синусів можна тільки після проколу (пункції) з аспірацією. Серед показань до її проведення — виражений головний і лицьовий біль, відсутність ефекту від проведеного лікування, підозри на розвиток ускладнень та імунодефіцит3.

Як лікувати синусит у дітей?

Терапія гострого вірусного синуситу зазвичай нічим не відрізняється від лікування звичайної застуди. Пацієнтам рекомендовано:

  • перебування в провітреному й достатньо зволоженому приміщенні (температура 18–20 °С, вологість — не менше 50 %);
  • напівпостільний режим;
  • зниження фізичних навантажень;
  • збільшення питного режиму;
  • приймати Синупрет®.

У разі підозри на приєднання бактеріальної інфекції, як лікувати синусит у дітей визначає лише лікар. У цьому разі необхідні системні антибіотики. І дуже важливо приймати їх строго відповідно до рекомендацій лікаря3. Як довго лікується синусит у дітей, залежить від причини його виникнення і характеру перебігу. Звичайний гострий вірусний процес може минути за 7 днів, а важка бактеріальна інфекція може тягнутися набагато довше.

Синупрет® у лікуванні синуситу в дітей

Синупрет® — це натуральний препарат від німецького бренду Біонорика СЕ, який був створений на основі трав за унікальною технологією фітонірингу (поєднанні досягнень фітотерапії та інжинірингу). Сироп і краплі при синуситі та риніті можна використовувати для лікування дітей від 2 років. Таблетки рекомендовано використовувати для пацієнтів від 12 років. Такий засіб від синуситу для дітей не пригнічує симптоми хвороби, як це роблять судинозвужувальні краплі в ніс, а дійсно лікує нежить:

  • бореться з вірусами;
  • знижує ризик розвитку бактеріальної інфекції та сприяє її лікуванню;
  • пригнічує запальний процес;
  • розріджує секрет, що виділяється в носі;
  • сприяє очищенню носових пазух і перешкоджає застою в них секрету;
  • полегшує носове дихання.

Такі ліки проти синуситу допомагають відновити нормальні функції слизової носа і сприяють збільшенню захисних сил організму.

Багато хто цікавиться, що буде, якщо не лікувати синусит у дітей. Гостре вірусне захворювання може закінчитися мимовільним одужанням, а може ускладнитися приєднанням бактеріальної інфекції. Також може розвинутися хронічний запальний процес.

Також, чим небезпечний синусит у дітей, це тим, що бактеріальна інфекція може перейти на інші поруч розташовані структури або потрапити в кровотік. Це загрожує розвитком:

  • остеомієліту — ураження кісток верхньої щелепи;
  • інфікуванням очної орбіти — появою флегмони;
  • запаленням мозку та/або його оболонок — енцефаліту й менінгіту;
  • скупченням гнійних мас у тканинах мозку — абсцесом;
  • зараженням крові — сепсисом.

Багато із цих станів несуть серйозну загрозу життю і здоров’ю дитини. Тому під час лікування синуситу в домашніх умовах потрібно негайно звертатися по медичну допомогу, якщо стан хворого різко погіршується, у нього підвищується температура, розвивається головний біль, порушення свідомості.

Профілактика синуситу в дітей включає своєчасне звернення по медичну допомогу в разі розвитку звичайного нежитю і грамотний підхід до лікування — дотримання всіх рекомендацій лікаря. Також важливу роль відіграє зміцнення загальної опірності організму.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Dana T. Badr, Jonathan M. Gaffin, MMSc, and Wanda Phipatanakul. Pediatric Rhinosinusitis. Curr Treat Options Allergy. 2016 Sep; 3(3): 268–281.
2Sinusitis in Children. Stanford Medicine Children's Health.
3Alexander KC Leung, Kam Lun Hon, and Winnie CW Chu. Acute bacterial sinusitis in children: an updated review. Drugs Context. 2020; 9: 2020–9–3.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я