header banner articles

Біль у носі: аналіз симптомів та можливих причин

Біль у носі — вкрай неприємний симптом, який може з'явитися у дітей та в дорослих. Іноді його виникнення викликано абсолютно банальними причинами та не потребує якогось особливого лікування. Але в певних випадках болючість все ж таки є досить тривожною ознакою, яка може сигналізувати про розвиток ускладнень або тяжких захворювань. Тому такий симптом точно не варто залишати без уваги. Спробуємо розібратися в можливих причинах виникнення трохи детальніше.

Біль у носі та супутні симптоми

Аналізуючи симптоми, що супроводжують біль у носі, можна визначити причини виникнення такого нездужання. Зокрема, болючість може виявлятися навіть на тлі звичайного нежитю. У цьому випадку основна причина її появи — часте висякання, яке супроводжується використанням носової хустинки або паперових серветок. Такі матеріали ушкоджують крило носа з одного або обох сторін (натирають його). Ще болі при гострому риніті можуть спричинити назальні краплі, переважно судинозвужувальні препарати або місцеві антибактеріальні засоби. Через їхнє застосування нерідко відбувається пересихання слизових, що супроводжується загостренням чутливості та підвищеною подразливістю слизових. У такій ситуації хворі скаржаться, що в них болить ніс усередині, можуть з'являтися носові кровотечі. Але дискомфорт має помірний характер.

Також біль у носі може виникати при:

  • Хронічному риніті. Такий стан супроводжується змінами у фізіологічному та функціональному стані носових ходів.
  • Атрофічному риніті. Це рідкісне порушення, при якому відбуваються атрофічні процеси в слизовій оболонці. Хворого турбує відчуття печіння, підвищена сухість у носі, поява кірок, носові кровотечі.
  • Синуситі. При такому захворюванні відбувається запалення носових пазух, що проявляється постійними стискаючими болями, інтенсивність яких збільшується під час нахилів голови, а також при спробі висякатись або промити ніс. Біль виникає переважно в проєкції носових пазух, іноді з одного боку. Хворі скаржаться, що не можуть нормально дихати, їх непокоїть тиск у носі. Можливе виділення жовто-зеленого слизу з носових ходів. Запалення може супроводжуватись підвищенням температури та іншими ознаками інтоксикації.
  • Гнійних процесах. Зазвичай розвитку таких патологічних станів передує ушкодження слизової або шкіри. Біль може сигналізувати, наприклад, про розвиток абсцесу носової перегородки. Такий стан спочатку дається взнаки лише невеликим дискомфортом та порушенням дихання, але згодом починається сильний біль, який переходить у виражений розпираючий біль. Спроби висякатися чи зморщити ніс посилюють ситуацію. Візуально ніс може деформуватись. Також сильний пульсуючий біль у носі може спостерігатися при формуванні фурункула. Він може з'являтися на крилах чи кінчику носа, а також на передній частині носової перегородки. Фурункул проявляється як болюче ущільнення, що збільшується в розмірах, тканини навколо нього виглядають почервонілими.
  • Новоутвореннях. Доброякісні пухлини рідко провокують біль. Зазвичай вони відчуваються немов чужорідне тіло — можуть завдавати дискомфорту та ускладнювати дихання, знижувати нюх, викликати закладеність. Злоякісні новоутворення (рак) можуть проявлятися постійними болями, що віддають в інші частини обличчя. Інтенсивність дискомфорту зростає при чханні, позіханні, жуванні, а також при натисканні збоку. Також рак може виявлятися виділеннями з носа, порушенням носового дихання, збільшенням лімфатичних вузлів.

Також причини болю в носі можуть включати дерматологічні хвороби (у т.ч. екзему або герпетичну інфекцію). Але такі стани виявляються помітними змінами на шкірі. Іноді біль у ніс віддає з боку ока, наприклад, при дакріоциститі — інфекції слізного мішка. Ще подібна симптоматика може спостерігатися при деяких неврологічних захворюваннях (невралгії), травмах носа та потраплянні сторонніх тіл у носові ходи.

Запальні захворювання носа

Як ми вже сказали, запальні хвороби носа — найпоширеніша причина болючих відчуттів у цій області. Багато пацієнтів, яких турбує застуда (ГРВІ), відзначають, що у них болить ніс при нежитю. Найчастіше інтенсивність такої симптоматики зростає, якщо:

  • слизова оболонка носа запалюється особливо сильно, що супроводжується повною закладеністю;
  • пацієнт натирає ніс серветками — у цьому випадку спостерігається почервоніння шкіри із зовнішнього боку носа;
  • хворий використовує судинозвужувальні препарати, але при цьому не зволожує слизові носа (сольовими спреями);
  • хворий отримує недостатню кількість рідини та/або знаходиться в приміщенні із сухим теплим повітрям, внаслідок чого слизові носа пересихають.

Порушення повноцінного очищення носових пазух при застуді (внаслідок вираженого набряку або підвищеної густоти виділень, а також з причини деяких анатомічних аномалій) призводить до розвитку синуситу — запалення носових пазух. Такий стан нерідко провокується бактеріями, адже закупорені синуси сприяють активації умовно-патогенної флори.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Методи діагностики

Якщо хворого турбують болі в носі, йому необхідно звернутися до лікаря-отоларинголога. Лікар проведе огляд та збере анамнез, а також виконає пальпацію навколоносової області. Вже цього може виявитися достатньо для встановлення діагнозу, але за необхідності діагностика може також включати:

  • ендоскопічне дослідження — для візуалізації слизових носових ходів, виявлення можливих новоутворень, сторонніх тіл, деформацій тощо;
  • рентгенологічне дослідження — для візуалізації стану носових пазух, звуження їхніх гирл, діагностики травм;
  • комп'ютерну томографію — таке дослідження допомагає в діагностиці новоутворень та травматичних ушкоджень;
  • дослідження мазка з носа — дозволяє виявити, які саме патогени викликали захворювання.

При підозрі на рак також може проводитись біопсія тканин. Лікар захоплює частину новоутворення та відправляє її для лабораторного дослідження.

Що робити, якщо болить у носі?

Перед зверненням до лікаря можна спробувати послабити сильний біль за допомогою промивання прохолодною водою та прикладання до перенісся льоду, загорнутого в чисту тканину. При формуванні гнійника в жодному разі не варто розкривати його самостійно, оскільки знаходження на обличчі збільшує ризик поширення бактерій в бік мозку. Ефективне лікування можливе лише після визначення причин нездужання, тому без звернення до лікаря не обійтися. Терапія може бути різною. Зокрема, при звичайному вірусному нежитю хворому рекомендується:

  • промивати ніс сольовим розчином;
  • дбайливо очищати носові ходи;
  • організувати комфортний мікроклімат у кімнаті — температуру на рівні 18-20 °С та вологість на рівні не менше 55%;
  • пити більше рідини.

У разі синуситу до цих заходів можуть бути додані антибіотики (якщо є підозра, що хвороба має бактеріальну етіологію). Також при такій хворобі можуть використовуватися судинозвужувальні засоби або місцеві гормональні ліки, що мають протизапальний та протинабряковий ефект для евакуації вмісту носових пазух.

При гнійниках лікарі можуть вибирати тактику спостереження чи хірургічного розтину. Також операція може знадобитися при новоутвореннях носа. При онкології таке лікування доповнюють ще й хіміотерапією чи опроміненням.
У разі запальних захворювань носа (риніті та синуситі) на допомогу може прийти препарат Синупрет® від Біонорика. Ці ліки на рослинній основі, що надають комплексний вплив:

  • знижують в'язкість носового секрету;
  • очищують носові ходи та синуси від виділень;
  • пригнічують запальні процеси, допомагають зменшити набряк та полегшити функції носа;
  • сприяють усуненню збудників хвороби;
  • доведено знижують ризик виникнення ускладнень.

Синупрет® випускається в кількох лікарських формах — у вигляді сиропу, крапель та таблеток. Це дозволяє підібрати ідеальний варіант препарату для різних категорій населення, зокрема, сироп можна давати навіть дітям від 2 років, а таблетки є більш концентрованими та зручними для дорослих.

Синупрет® допомагає в лікуванні захворювань носа та може позбавити болю в носі.

Профілактика хвороб, що можуть спровокувати біль у носі, має неспецифічний характер. Рекомендується дотримуватись правил гігієни, вести здоровий спосіб життя, уникати травм та механічних пошкоджень носа. Також у разі виникнення неприємних симптомів у роботі органів дихальної системи не варто займатися самолікуванням, краще вчасно отримати консультацію лікаря.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Зупанець К.О. (та ін.) “Парадигма брендів і генериків: погляд клінічного фармацевта”. (23.03.2021); Спеціалізований медичний портал Heath.ua. Тематичний номер «Педіатрія» № 1 (57) 2021 р.
2Кошель І.В “Діагностика та лікування захворювань, що супроводжуються синдромом гострого нежитю”. (14.12.2023); Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 20 (557), 2023 р
3C. Bittner (et. al.) “Ефективність рослинного лікарського засобу BNO 1016 у лікуванні гострого риносинуситу в контексті раціональної антибіотикотерапії”. (14.12.2023); Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 20 (557), 2023 р
4Sheryl Beard. Rhinitis. Prim Care. 2014 Mar; 41(1): 33–46.
5Amanda S. Battisti; Pranav Modi; Jon Pangia. Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
6V J Lund, P M Clarke, A C Swift etc. Nose and paranasal sinus tumours: United Kingdom National Multidisciplinary Guidelines. J Laryngol Otol. 2016 May; 130(Suppl 2): S111–S118.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я