header banner articles

Лікуємо синусит удома: безпечні та доступні методи

Синусит - дуже поширене захворювання, яке може трапитися абсолютно з кожною людиною. Лікарі підкреслюють, що такий стан розвивається практично у всіх, хто застудився, і, найчастіше, минає безслідно за мінімального лікування. Проте дуже важливо знати, яких заходів можна вжити для якнайшвидшого поліпшення самопочуття. Спробуємо розібратися, як лікувати синусит у домашніх умовах.

Коли можна застосовувати домашнє лікування синуситу?

Найчастіше синусит не є приводом для занепокоєння, адже здебільшого він має вірусну природу і не завдає вираженого дискомфорту1. Звісно, таке захворювання супроводжується комплексом неприємних симптомів, зокрема появою виділень із носа, важкістю в ділянці носових пазух, закладеністю носа і, нерідко, зниженням нюху. І звичайний вірусний синусит у домашніх умовах цілком піддається лікуванню без застосування специфічних ліків.

Домашня терапія можлива за відсутності бактеріального компонента захворювання, який може проявлятися:

  • високою температурою, яка ніяк не знижується (за бактеріальної інфекції температура часто йде хвилею - спочатку стан хворого стабілізується, а потім різко погіршується);
  • сильним болем у ділянці носових пазух, який є розпираючим і посилюється під час нахилу голови донизу;
  • появою специфічних гнійних виділень із носа;
  • загальною інтоксикацією організму.

У таких ситуаціях не обійтися без додаткового обстеження та підбору індивідуальних ліків для терапії. У будь-якому разі перед тим як лікувати синусит удома, варто проконсультуватися з лікарем і оцінити стан організму, а також можливість домашньої терапії.

Безпечні та доступні методи

Існує кілька способів, які допоможуть впоратися із синуситом у домашніх умовах. Це доступні та прості методи. Серед них:

  • Підвищений питний режим. Як би це не звучало дивно, але інтенсивна гідратація організму приносить величезну користь. Вона сприяє розрідженню слизу в носових ходах до рідкої консистенції. Це стимулює його гармонійне і природне виведення з носа, а також запобігає закупорці пазух і знижує ризик бактеріального ускладнення. Як питво краще використовувати звичайну теплу воду, неміцний чай, компот тощо. Водночас краще відмовитися від кави та спиртного.
  • Гарячі чаї. Такі напої слід винести в окрему категорію. По-перше, вони борються зі зневодненням, а по-друге, сприяють очищенню дихальних шляхів завдяки наявності тепла і пари. Також деякі трав'яні напої чинять м'яку протинабрякову та протизапальну дію. Так діє чай із ромашкою, імбиром, м'ятою та кропивою. Ще ці напої сприяють полегшенню болю в горлі, який часто спостерігається в пацієнтів із вірусним синуситом.
  • Зволоження повітря. Лікування синуситу в домашніх умовах передбачає організацію сприятливого мікроклімату. І вчені довели, що тепла пара зі зволожувача повітря здатна істотно зменшити накопичення слизу при різних видах нежитю, а також прискорити час одужання. Вологе повітря також сприяє ефективнішому виведенню слизу і заспокоєнню подразнених носових пазух.
  • Промивання носа при синуситі в домашніх умовах. Такий захід допомагає усунути дискомфорт і промити носові пазухи. Для промивання можна використовувати фізіологічний розчин або розчин солоної води - він заливається через одну ніздрю, а потім виливається крізь другу. Однак потрібно дотримуватися обережності - неправильне промивання може посилити нежить або викликати інфекцію носових пазух (спровокувати бактеріальне ускладнення). Зокрема, дуже важливо використовувати стерильну або дистильовану воду, а не водопровідну.
Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

  • Сольові назальні спреї. Це поширені безрецептурні засоби, якими ми часто лікуємо синусит у домашніх умовах. Вони допомагають промити ніс, але діють м'якше, ніж процедури з промивання. Такі спреї дійсно здатні зменшити вираженість нежитю, ступінь закладеності носа та якість сну.
  • Парові ванночки. Багато людей відзначають, що дихання над теплою паровою ванночкою допомагає полегшити самопочуття при синуситі. Для цього можна використовувати миску з простою водою, а також воду з додаванням олії ромашки або м'яти. Однак вкрай важливо подбати про безпеку: не можна дихати над киплячою водою, а також важливо ставити контейнер на рівну, плоску поверхню. Тепло і волога допомагають заспокоїти слизові носа і дарують тимчасове полегшення. Є теорія, що така процедура дає змогу слизу краще відходити, проте поки що вона не підтверджена на науковому рівні. Але водночас, вчені довели, що пар не може принести шкоди людині, хворій на застуду.
  • Синупрет®. Це ліки від німецького бренду Біонорики СЕ, які виготовлені на рослинній основі. Його активні компоненти (трава щавлю і вербени, корінь горечавки, квітки бузини та первоцвіту) чинять комплексний вплив, допомагаючи відновити нормальні процеси самоочищення слизових оболонок (завдяки розрідженню в'язкого секрету та нормалізації мукоциліарного транспорту), усунути набряки, зменшити їхню набряклість, відновити носове дихання та нюх, а також знищити інфекцію, яка спричинила хворобу. Препарат є безрецептурним і продається в кількох лікарських формах (краплі, таблетки та сироп), що дає змогу підібрати зручний варіант для кожної людини.

За легкої форми синуситу полегшення настає вже за кілька днів, а сама хвороба минає повністю за 1-1,5 тижня.

Застереження та обмеження

Якщо в людини виник синусит, лікування вдома народними методами може здійснюватися лише після схвалення лікаря. Адже якщо захворювання має ускладнений характер або має бактеріальну природу, домашні засоби можуть виявитися недостатньо ефективними. Важкий та ускладнений синусит може нести серйозну загрозу здоров'ю та навіть життю2. Серед можливих наслідків такого стану:

  • хронічний синусит - може виникнути на тлі неадекватної терапії, таке захворювання турбує хворого довше 8 тижнів;
  • інфекційні ускладнення на близькорозташовані органи та тканини, зокрема отит (запалення вух), флегмона очниці, запалення кісткових тканин верхньої щелепи, менінгіт (запалення оболонки головного мозку) або енцефаліт (запалення мозку);
  • проникнення бактерій у кровотік - сепсис або зараження крові.

Необхідно негайно звертатися по медичну допомогу, якщо у хворого на синусит різко погіршується самопочуття, підвищується температура, виникає сильний головний біль, спостерігається порушення свідомості3.

Синусит - поширене захворювання, яке розвивається періодично в кожної людини на тлі ГРЗ або ГРВІ. Найчастіше така хвороба має вірусний характер. І лікарі дозволяють лікувати такий синусит у домашніх умовах за допомогою простих змін звичного ритму життя, доступних процедур і безрецептурних ліків, наприклад препарату Синупрет®. Однак варто враховувати, що якщо хвороба викликана бактеріями, то так просто з нею не впораєшся. Тому, як вилікувати синусит удома і чи можливо це, визначає тільки лікар.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Gyanendra K. Sharma; Daniel H. Lofgren; Henry G. Taliaferro. Recurrent Acute Rhinosinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
2Amanda S. Battisti; Pranav Modi; Jon Pangia. Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Itzhak Brook. Acute Sinusitis.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я