header banner articles

Лікування синуситу без антибіотиків: альтернативні методи та їхня ефективність

Синусит - це запалення носових пазух, які являють собою порожнини в черепі, заповнені повітрям. Ця хвороба може провокуватися найрізноманітнішими факторами, зокрема інфекційними (бактеріями, вірусами або грибками), а також неінфекційними (алергією). Синусит призводить до блокади нормальних шляхів відтоку синуса, що спричиняє затримку слизу, гіпоксію і підвищений ризик зростання бактерій. У разі розвитку такої хвороби багато лікарів наполягають на антибактеріальній терапії. Але чи можна вилікувати синусит без антибіотиків? Насправді іноді це дійсно можливо. Спробуємо розібратися, як лікувати синусит без антибіотиків, і коли таке лікування є можливим.

Роль діагностики у виборі методів лікування

Гострий синусит - дуже поширена проблема. Згідно з проведеними дослідженнями приблизно у 90% хворих на застудні захворювання спостерігаються ознаки вірусного синуситу. При цьому ризик виникнення такого захворювання зростає за схильності до алергії1.

Найчастіше вірусна інфекція верхніх дихальних шляхів спричиняє риносинусит за допомогою сильного набряку та запалення слизової оболонки носа. Під час застуди також відбувається утворення густого слизу, який закупорює навколоносові пазухи та сприяє вторинному бактеріальному росту. Бактерії можуть потрапити в носові пазухи під час кашлю та сякання. Бактеріальний синусит зазвичай розвивається після вірусної інфекції верхніх дихальних шляхів через 5-10 днів і супроводжується погіршенням симптомів1.

Чи можна вилікувати синусит без антибіотиків, визначає лікар, який враховує причини виникнення хвороби. І діагностика може зіграти в цьому питанні важливу роль. Зокрема, відрізнити вірусну інфекцію від бактеріальної можна за аналізом крові та аналізом анамнезу пацієнта.

Саме правильна і своєчасна діагностика дає змогу не тільки поставити діагноз, а й підібрати адекватні методи терапії. Якщо виник синусит, лікування без антибіотиків можливе тільки за вірусної форми такої хвороби.

Відмова від антибіотиків: чи справді можна?

Отже, на запитання чи можна вилікувати синусит без антибіотиків справді варто відповісти позитивно. Впоратися із запаленням носових пазух можна без антибактеріальної терапії. Але таке лікування можливе тільки в разі вірусної природи захворювання. Синусит, викликаний бактеріями, також може минути самостійно через деякий час - завдяки активності імунної системи. Але підступність бактеріальних інфекцій полягає в тому, що вони можуть давати важкі ускладнення, починаючи від місцевих (отит, запалення орбіти очей або щелепи), закінчуючи віддаленими (запалення серцевого м'яза) і системними (ревматичні ускладнення або навіть небезпечний для життя сепсис). Тому бактеріальний синусит потрібно обов'язково лікувати за допомогою спрямованої терапії - антибактеріальними препаратами. Але в разі вірусної інфекції можна подумати над тим, як вилікувати синусит без антибіотиків.

Приклади альтернативних методів

Комплексне лікування синуситу загалом спрямоване на:

  • поліпшення дренажу;
  • усунення обструкції;
  • поліпшення мукоциліарної функції;
  • викорінення інфекції;
  • зменшення запалення;
  • профілактику ускладнень.

Але як вилікувати синусит народними засобами? Проведені дослідження показують, що на користь пацієнтам із таким захворюванням можуть піти:

  • регулярні аеробні вправи;
  • достатня гідратація - активне вживання рідини;
  • перебування в комфортному прохолодному приміщенні (18-20°С) з достатнім рівнем вологості (50-55%);
  • парові інгаляції;
  • якісний сон;
  • мінімізація впливу забрудненого повітря (у т.ч. диму);
  • дотримання дієти з відмовою від молочних продуктів, рафінованого цукру, оброблених харчових продуктів;
  • прийом засобів на основі лікарських рослин2.

Лікувати синусит без антибіотиків варто під наглядом лікаря, щоб не пропустити можливого виникнення ускладнень і приєднання бактеріальної інфекції.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Альтернативні методи як доповнення до традиційної медицини

Щоб дійсно вилікувати синусит без антибіотиків, досвідчені лікарі рекомендують доповнювати методи альтернативної медицини класичними засобами традиційного лікування:

  • за головного болю та підвищення температури використовувати нестероїдні протизапальні препарати;
  • зволожувати носові ходи сольовим розчином для виведення слизу, зменшення запалення і набряку;
  • приймати Синупрет® для полегшення носового дихання, усунення запалення та профілактики ускладнень.

За необхідності можуть використовуватися також гормональні протизапальні препарати або судинозвужувальні засоби. Це місцеві ліки, які полегшують носове дихання і допомагають боротися з хворобою.

Лікування синуситу за допомогою Синупрет®

Синупрет® від Біонорика СЕ може виявитися дуже корисним при лікуванні синуситу без антибіотиків. Весь секрет у тому, що його активні компоненти чинять комплексний вплив на організм:

  • борються з основною причиною хвороби - вірусами й бактеріями;
  • стимулюють роботу імунітету, посилюючи фагоцитоз і проліферацію лімфоцитів;
  • зменшують набряк, що сприяє відкриттю гирл синусів і благополучному виходу секрету, що скупчився;
  • розріджують відокремлюване в синусах і носових ходах, що попереджає застій і знижує ризик зростання патогенної флори;
  • чинять протизапальну дію, що також сприяє поліпшенню самопочуття і відновленню носового дихання;
  • нормалізують функцію епітелію дихальних шляхів, що допомагає організму більш ефективно справлятися з хворобою і знижує вироблення слизу.

Синупрет® випускається в декількох лікарських формах (у вигляді крапель, сиропу і таблеток) і може використовуватися для лікування пацієнтів різного віку, в тому числі дітей віком від 2 років. Він дійсно допомагає впоратися із синуситом без антибіотиків, це підтверджують численні наукові дослідження3.

Синусит - поширене захворювання, яке найчастіше має вірусну природу. Ключем до успішного лікування такої хвороби є зміна звичного способу життя - підвищення споживання рідини, обмеження впливу агресивних чинників, дотримання правил здорового збалансованого харчування. Пацієнтам рекомендується використовувати сольові розчини для зволоження та промивання носових ходів, приймати Синупрет® для боротьби із запаленням і для полегшення загального самопочуття, а також уникати раннього емпіричного застосування антибактеріальних препаратів. За відсутності бактеріальних ускладнень із вірусним синуситом цілком можна впоратися без антибіотиків.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Amanda S. Battisti; Pranav Modi; Jon Pangia. Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
2Malcolm B. Taw, Chau T. Nguyen, Marilene B. Wang. Complementary and Integrative Treatments. Otolaryngol Clin North Am. 2013 Jun; 46(3): 345–366.
3D. PASSALI, J. CAMBI, F.M. PASSALI. Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2015 Feb; 35(1): 1–8.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я