header banner articles

Ранкова закладеність носа та нежить

Закладеність носа — це поширений симптом, який може виникати як у дорослих, так і в дітей. Найчастіше такий стан розвивається на тлі застудних захворювань, і в таких ситуаціях він зазвичай турбує хворого в різний час доби й супроводжується класичними симптомами застуди, зокрема болем у горлі, порушенням загального самопочуття, покашлюванням, температурою тощо. Але іноді люди скаржаться на нежить тільки вранці. Спробуємо розібратися, чим може бути спровокована така симптоматика і як із нею боротися.

Чому вранці завжди закладений ніс?

Якщо вас турбує нежить вранці, краще не займатися самолікуванням і самодіагностикою. Варто проконсультуватися з кваліфікованим лікарем — сімейним лікарем або отоларингологом. Фахівець допоможе оцінити наявну симптоматику та визначить причини її виникнення.

Ранковий нежить найчастіше провокується алергічними реакціями. Дані американських учених (National Health and Nutrition Examination Survey) показують, що приблизно 74 % людей щоночі піддаються впливу 3–6 алергенів у своїх спальнях. Щоразу, коли ми повертаємося, поправляємо ковдру або зганяємо собаку (кішку) з ліжка, ми отримуємо нові хмари алергенів у наші дихальні шляхи.

У ролі алергенів можуть виступати:

  • Пилові кліщі. Вони є абсолютно в кожному домі, а алергію викликають продукти їхньої життєдіяльності.
  • Пилок. Він може проникати в будинок із відкритих вікон або проникати крізь систему вентиляції.
  • Цвіль. Часто з’являється через підвищену вологість і недостатню вентиляцію.
  • Лупа домашніх тварин. Якщо ваша улюблена кішка, собака або птах ночують разом із вами, закладеність може виникати через тісний контакт із їхньою лупою.

Зазвичай закладеність носа при алергії супроводжується також набряком і почервонінням очей1. Однак можливі винятки, наприклад, на ранній стадії розвитку алергічних реакцій.

Також закладеність носа вранці може бути спричинена гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ). Дослідження показали, що такий стан часто пов’язаний із ринітом. А симптоми ГЕРХ можуть погіршуватися під час сну, коли людина лежить горизонтально. Також серед можливих провокаторів:

  • Тютюновий дим. Якщо ви піддаєтеся впливу диму протягом дня або хтось із членів вашої родини палить, рано вранці вас може турбувати риніт. Пасивне куріння також збільшує ризик розвитку хронічних проблем із носовими пазухами.
  • Гормональні зміни. Нерідко на ранкову закладеність скаржаться жінки в період вагітності. Так званий «риніт вагітних» турбує близько 39 % майбутніх мам.

Інші поширені причини ранкового нежитю включають хронічний синусит, вазомоторний риніт і реакцію на сухість повітря.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Хронічний синусит і закладеність носа вранці

Хронічний синусит — це запалення носових пазух, яке протікає протягом тривалого часу та характеризується періодичними загостреннями2. Один із його різновидів — хронічний гайморит, але залежно від локалізації уражених пазух виокремлюють і інші види (сфеноїдит, фронтит, етмоїдит тощо).

Таке захворювання в хронічній формі може мати практично безсимптомний перебіг, проявляючись лише ранковою закладеністю носа. У денний час людина може просто не звертати увагу на незначну кількість виділень. Вони можуть залишати носові ходи під час чхання або просто проковтуватися, стікаючи по задній стінці горла. Але вночі ми перебуваємо в горизонтальному положенні, що ускладнює виведення виділень — вони накопичуються в носі, закупорюють гирла синусів і спричиняють закладеність. Незабаром після пробудження вона минає.

У разі підозри на такий стан рекомендовано звернутися до отоларинголога і пройти відповідне лікування. Лікар може призначити:

  • прийом антибіотиків;
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • прийом Синупрет®;
  • промивання носових пазух.

Іноді хронічний синусит виникає на тлі інших проблем зі здоров’ям, наприклад, стоматологічних проблем і порушень. У цьому разі для усунення проблеми може знадобитися відповідне лікування.

Як діє Синупрет® при хронічному синуситі?

Якщо турбує постійно нежить вранці, лікар може рекомендувати прийом Синупрету®. Це препарат на рослинній основі від німецької компанії Біонорика®. Повністю натуральний склад допомагає:

  • розрідити густий слиз, відновити прохідність синусів;
  • полегшити носове дихання, знизити й попередити закладеність;
  • нейтралізувати хронічний запальний процес;
  • знищити патогенні мікроорганізми, що викликали захворювання;
  • знизити ризик ускладнень і загострень.

Синупрет® випускається в різних лікарських формах (як краплі, сироп, таблетки), що дає змогу підібрати оптимальний варіант для пацієнтів із різних вікових груп.

Сухе повітря в приміщенні

Сухість повітря і нежить тісно пов’язані. Якщо в спальні сухе повітря, це призводить до порушення функцій і стану слизових оболонок носових ходів. У результаті організм докладає зусиль для відновлення нормальної структури слизових — запускає захисні організми, зокрема посилює кровопостачання носа й активує виділення слизу для зволоження. Активний кровообіг призводить до розширення судин, що й зумовлює виникнення закладеності.

Впоратися з такою закладеністю найпростіше. Якщо вранці ніс закладений, рекомендується:

  • щовечора проводити вологе прибирання в приміщенні;
  • класти на працюючу батарею вологий рушник або простирадло;
  • використовувати зволожувач повітря;
  • контролювати показники вологості повітря за допомогою гігрометра.

Крім того, варто підвищити вживання рідини, щоб усунути загальну зневодненість організму. Завдяки цьому ранковий нежить може зменшитися або зникнути повністю.

Вазомоторний риніт і нежить уранці

Ще одна можлива причина, чому нежить вранці — вазомоторний риніт. Це хронічний різновид риніту (нежитю). Він найчастіше виникає в осіб у молодому віці. За такого захворювання слизові носа реагують на потрапляння різних неспецифічних подразників, що призводить до розширення капілярів, виникнення набряклості та появи рясного виділення слизу3.

Напад вазомоторного риніту можуть викликати найрізноманітніші речовини, зокрема дим сигарет, вихлопні гази, будівельний пил, борошно, різні ліки. У деяких пацієнтів провокувальним чинником стає стрес, переїзд, фізичні навантаження.

Вазомоторний риніт зазвичай розвивається нападоподібно, спонтанно й нерідко супроводжується рясним виділенням слизу з носа, також можлива сльозотеча і чхання. Хворі скаржаться, що вранці закладений ніс і соплі.

Впоратися з хронічним ринітом непросто. Лікар може прописувати:

  • гормональні засоби, які чинять потужний протизапальний і протинабряковий вплив;
  • судинозвужувальні засоби (використовуються виключно коротким курсом);
  • протиалергічні ліки;
  • антихолінергічні медикаменти (пригнічують парасимпатичну нервову систему).

За відсутності ефекту від консервативного (лікарського) лікування пацієнту може бути рекомендовано хірургічне втручання для полегшення симптомів хвороби, наприклад, видалення частини носової раковини, припікання тканин або кріохірургія.

Таким чином, ранковий риніт може спостерігатися за різних проблем зі здоров’ям. Точно визначити причини його виникнення допоможе лікар.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Robert M Naclerio, Claus Bachert, and James N Baraniuk. Pathophysiology of nasal congestion. Int J Gen Med. 2010; 3: 47–57.
2Edward Kwon; Maria C. O'Rourke. Chronic Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Preston Leader; Zachary Geiger. Vasomotor Rhinitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я