header banner articles

Сухий риніт (нежить): симптоми та лікування

Типовий нежить іноді трапляється в кожної людини. Це поширене захворювання, яке найчастіше має вірусну природу та, як правило, легко проходить саме собою протягом 7-14 днів. Але зовсім іншу картину являє собою сухий риніт. Для нього характерні практично ті самі симптоми, що для звичайного нежитю, але тільки без виділень із носа. І навіть навпаки, хворого мучить сильна сухість слизових оболонок. Але чому може розвинутись такий стан? І що робити при його виникненні? Спробуємо розібратися детальніше.

Що таке сухий риніт

Сухий риніт — це хронічне захворювання, яке розвивається в дорослих людей і призводить до атрофічних змін тканин носових ходів. Він може бути як первинним (виникати під впливом певних провокуючих факторів), так і вторинним (розвиватися внаслідок інших отоларингологічних проблем). Таке захворювання сучасні лікарі розглядають як один із різновидів хронічного атрофічного нежитю (озени).

Однак на відміну від озени, для якої характерне значне ураження всієї носової порожнини, сухий риніт має обмеженіший перебіг. Він локалізується виключно в передній частині носових ходів. Однак ця хвороба також викликає у хворого чимало неприємних відчуттів та потребує адекватної своєчасної терапії.

Причини виникнення сухого нежитю

Основні причини виникнення сухого риніту включають провокуючі фактори, що протягом тривалого часу впливають на слизові оболонки та порушують їхню функціональність. Найчастіше передня частина порожнини носа страждає від забрудненості навколишнього середовища, у тому числі наявності в повітрі значної кількості пилу. Сухий риніт може розвинутися як наслідок тривалого впливу різних професійних факторів, наприклад:

  • бетонного, деревного або вугільного пилу;
  • газів, наприклад, що утворюються внаслідок варіння металів чи перероблення нафтопродуктів;
  • диму та інших факторів.

Численні дослідження показують, що потрапляння подразнювальних та травмувальних елементів у носові ходи негативно впливають на стан слизових. І якщо такий фактор спостерігається постійно, то навіть за невеликого робочого стажу працівників починає турбувати сильне пересихання в носі та носоглотці, що згодом доповнюється іншими симптомами сухого риніту. Зокрема, співробітники підприємств, де спостерігається така негативна дія, починають скаржитися на неприємні симптоми вже через 2-3 роки після початку роботи.

Також сухий риніт може розвинутися в людей із певною схильністю до цієї хвороби. Підвищений ризик розвитку захворювання спостерігається в осіб з:

  • світлим кольором волосся, світлими очима, тонкими шкірними покривами;
  • підвищеним рівнем цукру у крові;
  • порушеннями функцій ендокринної системи;
  • гормональними порушеннями (в т.ч. при вагітності);
  • депресивними порушеннями;
  • частим нежитем (алергічним або інфекційним).

Ще сухий риніт може розвинутись у людей, які протягом тривалого часу перебувають в умовах несприятливого довкілля, у т.ч. низької вологості, підвищеної запиленості та загазованості, спеки (високої температури) у приміщенні.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Симптоми сухого риніту

Симптоми сухого нежитю включають:

  • сухість у носі, що набуває болісного характеру;
  • відчуття сверблячки в носових ходах;
  • утворення тонких кірок (на відміну від класичного атрофічного риніту при сухому нежиті вони локалізуються лише в передніх відділах порожнини носа);
  • періодичні носові кровотечі, вони можуть виникати внаслідок спроб видалити кірки або при грубому видуванні носа.

Для сухого риніту не характерна поява такої ознаки, як неприємний (смердючий) запах, як при озені. Однак при тривалому впливі подразнювальних факторів хвороба може прогресувати та пошкоджувати передні частини порожнини носа аж до перфорації (порушення цілісності) носової перегородки.

Діагностика

Діагностика сухого риніту може бути дещо утрудненою. Лікарі оцінюють скарги пацієнта та дані об'єктивного огляду, а також роблять комплекс дій для диференціальної діагностики, у тому числі посів мазка з носа, комп'ютерну томографію, алергопроби, ендоскопічне дослідження та ін.

Зазвичай отриманих даних від цих діагностичних процедур достатньо, щоб зробити висновки про неінфекційну природу хвороби.

Як лікувати сухий риніт?

З появою перших симптомів сухого риніту необхідно звертатися за медичною допомогою. Тільки лікар зможе підібрати правильні методи терапії такої хвороби з урахуванням усіх особливостей хворого.

Основне правило успішного лікування такого захворювання — усунення провокуючих факторів та застосування спеціальних індивідуальних засобів захисту. Особам, які працюють на шкідливих виробництвах та зазнають впливу агресивних робочих факторів, рекомендовано не тільки використовувати респіратори, а й добре митися після зміни.

Передній сухий риніт лікують шляхом регулярного зволоження носової порожнини. Для іригаційної терапії використовуються сольові розчини, що є доступними та простими в застосуванні. Вони забезпечують пряме механічне очищення передніх відділів порожнини носа, усувають пил, патологічні мікроорганізми зі слизових (знижують ризик виникнення ускладнень) та забезпечують надійне зволоження. Також сольові розчини позитивно впливають на функції назального епітелію, відновлюють його природні властивості, зокрема забезпечують нормалізацію зволоження слизових. Їх легко та просто застосовувати в домашніх умовах, на роботі та інших життєвих ситуаціях.

Також лікування сухого нежитю може включати проведення інгаляцій із зволожуючими компонентами, наприклад, лужними мінеральними водами та настоями лікарських рослин. Такі процедури сприяють регенерації епітелію. І насамперед вони призначені для людей, які працюють на шкідливих підприємствах.

Ще для терапії сухого риніту лікар може порадити місцеве лікування. Для цього використовуються переважно препарати на олійній основі, які забезпечують живлення та відновлення слизових оболонок.

Якщо сухий нежить виникає на тлі негативного впливу професійних факторів, хворому може знадобитися постійна підтримувальна терапія (якщо не планує змінювати вид діяльності). Також таке профілактичне лікування потрібне всім, хто продовжує піддаватися дії дратівливих факторів.

Сухий риніт робить слизові носи більш уразливими до інфекційних агентів. Тому на тлі такої хвороби нерідко виникають інфекційні захворювання порожнини носа – звичайний риніт чи риносинусит. І для лікування таких станів може використовуватися Синупрет®. Це рослинний препарат із комплексним складом від Біонорика. Він має протизапальні та протимікробні властивості, полегшує запальний процес, сприяє відновленню носового дихання та знижує ризик ускладнень. Синупрет® є простим у застосуванні та може сміливо використовуватись у домашніх умовах. Але перед його прийомом не зайвим буде отримати консультацію лікаря.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Tanja Hildenbrand, Rainer K Weber, Detlef Brehmer. Rhinitis sicca, dry nose and atrophic rhinitis: a review of the literature. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2011 Jan;268(1):17-26.
2Yifan Meng, Ying Jie, Chengshuo Wang, Luo Zhang. The Objective Assessment of dry Nose. Am J Rhinol Allergy. 2023 Jan;37(1):83-88.
3Sampan S. Bist, Manisha Bisht, and Jagdish P. Purohit. Primary Atrophic Rhinitis: A Clinical Profile, Microbiological and Radiological Study. ISRN Otolaryngol. 2012; 2012: 404075.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я