hero banner children

Бактеріальний синусит у дітей: лікування та запобігання ускладненням

За попередніми оцінками бактеріальний синусит у дітей - досить поширена проблема. Приблизно у 10% малюків до 3-річного віку спостерігається хоча б один випадок такого захворювання, і до 7,5% інфекційних захворювань дихальних шляхів ускладнюються бактеріальним синуситом1. З віком, коли дитина починає відвідувати дитячий садок і частіше хворіти, ризик інфекційних захворювань та їх ускладнень зростає в рази. Тому батькам потрібно знати, як виявити бактеріальний синусит у дитини та що робити за появи такої хвороби.

Бактеріальний синусит у дітей: механізм виникнення та основні симптоми

Розвиток синуситу (гострого запалення носових пазух) у дітей зазвичай спостерігається під час кожної застуди. Якщо такий стан має вірусний характер, він не несе особливої загрози здоров'ю і, як правило, успішно минає. Але на тлі вірусної хвороби може розвинутися бактеріальний синусит. І таке захворювання точно не можна залишати поза увагою - воно може протікати дуже важко і спричиняти різноманітні ускладнення, зокрема й небезпечні для життя.

Бактеріальний синусит виникає на тлі поганого відтоку секрету з носових пазух. Погіршення відтоку, своєю чергою, може провокуватися:

  • порушенням функції виділення слизу;
  • вираженим набряком, який призводить до закупорки гирла пазухи;
  • надлишковим виробленням слизу;
  • збільшенням в'язкості виділень (у т.ч. на тлі зневоднення).

Поганий відтік слизу створює сприятливе середовище для росту бактерій, що потрапили в навколоносові пазухи. Найчастіше бактеріальний синусит у дітей вражає верхньощелепні пазухи - це пояснюється локалізацією гирла таких пазух (воно розташоване в самій верхній частині пазухи, що значно ускладнює успішну евакуацію вмісту пазух), а також невеликим розміром гирла (через що зростає ризик його закупорки)1.

Симптоми у дітей зазвичай включають:

  • стійкі симптоми й ознаки ГРВІ (кашель, закладеність носа з гнійними кольоровими виділеннями) протягом 10 днів без значного поліпшення (за відсутності бактеріальної інфекції хвороба зазвичай поступово затухає до 10-го дня);
  • кашель у денний час, який посилюється вночі через постназальне затікання (стікання слизу по задній стінці горла);
  • виражену закладеність, яка є більш вираженою, ніж виділення з носа;
  • наявність підвищеної температури;
  • болючість в обличчі або періорбітальний набряк (набряклість тканин обличчя в ділянці очей);
  • хворобливий зовнішній вигляд.

Нерідко бактеріальний синусит виникає після настання періоду значного поліпшення при ГРВІ. У цьому випадку хвороба начебто починає успішно минати, але потім настає так званий другий виток - знову піднімається температура, погіршується самопочуття, зникає носове дихання та виникають гнійні виділення з носа2.

Діагностика бактеріального синуситу в дітей

Зазвичай для постановки діагнозу бактеріальний синусит лікареві достатньо огляду дитини та уважного аналізу клінічної картини. Проведення УЗД, КТ або МРТ у дітей, як правило, не практикується через малу діагностичну цінність таких процедур у дитячому віці.

Рутинні посіви для виділення збудників також не показані. Посіви мазків з носа також не показані, так само як і мазки з носоглотки або зіву1.

Лікування бактеріального синуситу в дітей

Якщо лікар підтвердив бактеріальний синусит, лікування дитини зазвичай включає:

  • пероральний прийом антибіотиків широкого спектра дії (місцеві ліки не дають змоги досягти потрібної концентрації активної речовини в пазухах, тому їх використання недоцільне);
  • застосування інтраназальних стероїдів під контролем лікаря - вони ефективно пригнічують запалення і полегшують дренування пазух;
  • використання сольового спрею або крапель для зволоження носа - такі засоби полегшують дренування синусів, покращують симптоми, якість життя і прискорюють одужання;
  • прийом Синупрету® - цей лікарський засіб допомагає придушити запалення, полегшити носове дихання і поліпшити функції слизових оболонок носа.

У будь-якому разі, як лікувати бактеріальний синусит у дітей, визначає лікар. Зокрема, медики далеко не завжди наполягають на прийомі антибіотиків, оскільки хвороба може закінчитися спонтанним одужанням. Негайна антибактеріальна терапія необхідна тільки за тяжкого перебігу синуситу. Також тяжкий перебіг хвороби та виникнення гнійних ускладнень вимагає хірургічного дренування1.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Синупрет® у лікуванні бактеріального синуситу в дітей

Синупрет® - це натуральний медикамент на основі лікарських рослин від відомої компанії Біонорика®. Його основне призначення - лікування гострих і хронічних запальних процесів, що вражають пазухи носа. Такі ліки містять комплекс екстрактів лікарських рослин і допомагають:

  • зробити виділення в разі синуситу рідшими;
  • усунути набряк слизової носа;
  • вивести слиз, що скупчився, полегшуючи самопочуття;
  • стимулювати місцевий і системний імунітет для боротьби з хворобою;
  • поліпшити функції слизової носа.

Прийом Синупрет® допомагає підвищити ефективність антибіотикотерапії, знижує ризик ускладнень і рецидивів інфекції3. Препарат випускається в декількох лікарських формах, що дає змогу підібрати оптимальний варіант для дітей різного віку. Сироп і краплі можна давати діткам від 2 років, таблетки - малюкам від 6 років, а посилені форми Синупрет® Екстракт або Синупрет® Форте - дітям від 12 років. Тривалість терапії визначається лікарем в індивідуальному порядку.

Запобігання ускладненням

Найкращий спосіб уникнути ускладнень бактеріальної інфекції - не допустити її розвитку. Тому батькам важливо уважно стежити за перебігом ГРЗ та ГРВІ у дітей. Зокрема дуже важливо:

  • давати дитині побільше рідини, щоб знизити ризик згущення слизу в носових ходах і закупорки носових пазух;
  • забезпечити малюкові комфортний мікроклімат - температуру повітря на рівні 18-20 °С і вологість на рівні 50-55%;
  • своєчасно звертатися до лікаря по допомогу.

Профілактика синуситу в дітей може також включати прийом препарату Синупрет®. Цей лікарський засіб на основі екстрактів трав допомагає зробити носовий секрет рідкішим, також він пригнічує запалення і сприяє ефективнішій евакуації відокремлюваного із синусів. Ще активні компоненти Синупрет® борються зі збудниками інфекції (вірусами та бактеріями), що також знижує ризик ускладнень.

Значення ранньої діагностики та комплексного лікування бактеріального синуситу в дітей

Бактеріальний синусит у дітей - це досить підступне захворювання. Він може протікати без яскраво вираженої симптоматики, але при цьому нести серйозну загрозу здоров'ю. За відсутності адекватної та своєчасної діагностики та лікування хвороба може спровокувати важкі ускладнення. Інфекція може поширюватися на навколишні структури, такі як мозок і очна орбіта. На щастя, це досить рідкісне явище, але важливо вжити заходів щодо його профілактики. Саме тому, якщо виникає бактеріальний синусит у дітей, лікування має бути своєчасним і здійснюватися виключно під контролем досвідченого лікаря.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Alexander KC Leung, Kam Lun Hon. Acute bacterial sinusitis in children: an updated review. Drugs Context. 2020; 9: 2020-9-3.
2Dana T. Badr, Jonathan M. Gaffin, Wanda Phipatanakul. Pediatric Rhinosinusitis. Curr Treat Options Allergy. 2016 Sep; 3(3): 268–281.
3D. PASSALI, J. CAMBI, F.M. PASSALI. Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2015 Feb; 35(1): 1–8.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я