header banner articles

Синусит і препарат Синупрет®: дієвий засіб для полегшення стану хворого

Синусит є однією з найпоширеніших причин для звернення по медичну допомогу. Таке захворювання може розвинутися в різному віці - як у дітей, так і в дорослих. Якщо виникає синусит, симптоми можуть включати виникнення риніту (нежитю), лицьового болю або тиску, відчуття закладеності та переповненості в ділянці носа. Також хворого може турбувати головний біль, загальне погіршення самопочуття і лихоманка. Лікування синуситу проводять під контролем лікаря, за правильного підходу до терапії захворювання зазвичай проходить без ускладнень.

Значення синуситу як захворювання верхніх дихальних шляхів

У переважній більшості випадків синусит - це вірусне захворювання. Але іноді його виникнення може провокуватися бактеріями та навіть грибками, хоча останні вважаються не найчастішими збудниками запалення носових пазух (вони частіше вражають людей з патологічно ослабленим імунітетом)1.

Захворювання синусит часто призводить до невиправданого призначення антибіотиків. Багато лікарів вважають за краще призначати антибактеріальну терапію, орієнтуючись на специфічні виділення з носа і болючість у лицьовій ділянці. Але зелене і навіть жовте виділення, а також біль і тиск є класичними проявами синуситу (в т.ч. і вірусного), тому під час призначення антибіотиків потрібно враховувати інші чинники. На розвиток бактеріальної інфекції може вказувати:

  • аналіз крові;
  • тривалість симптомів понад 10 днів;
  • висока температура понад 39 °С протягом 4 днів після початку хвороби;
  • подвійне погіршення симптомів протягом перших 1,5 тижня.

В інших ситуаціях синусит носових пазух успішно піддається лікуванню без антибіотиків. Пацієнтам можуть призначати:

  • промивання носа фізіологічним розчином;
  • Синупрет® від синуситу;
  • інтраназальні стероїди для зменшення набряку та запалення;
  • інтенсивне вживання рідини для гідратації організму;
  • симптоматичні ліки проти температури та головного болю2.

Механізм дії Синупрет® при синуситі

Під час лікування синуситу часто використовують препарат Синупрет®, склад цього засобу підібрано таким чином, щоб полегшувати перебіг нежитю, покращувати самопочуття хворого і сприяти якнайшвидшому одужанню. Це препарат на рослинній основі. Він містить комплекс екстрактів лікарських рослин, зокрема квіток бузини, квіток примули з чашечкою, щавлю звичайного, вербени європейської та кореня горечавки. Ці активні речовини чинять комплексний вплив на організм:

  • Діють як муколітик - сприяють розрідженню слизу, що накопичується в носових пазухах, і полегшують його евакуацію із синусів. Завдяки цьому знижується ризик зростання бактеріальної флори та, відповідно, ускладнень захворювання. Ще, якщо розвинувся синусит, лікування Синупрет® полегшує самопочуття, головний біль і тиск у синусах. Такий ефект також зумовлений його здатністю розріджувати слиз.
  • Мають протизапальні властивості. Зменшення запального процесу сприяє зменшенню набряклості слизових оболонок носа, що допомагає розкрити гирла синусів і очистити їх від слизу, що скупчився. При зниженні вираженості запалення хвороба минає швидше, самопочуття покращується, знижується інтоксикація організму, зменшується головний біль і лихоманка.
  • Борються з причинами захворювання (вірусами та навіть бактеріями). Активні компоненти Синупрет® допомагають знищити збудників хвороби й, знову-таки, допомагають знизити ризик бактеріальних ускладнень3.
Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Ефективність Синупрет® при синуситі

Якщо розвинувся гострий синусит, Синупрет® може бути використаний як доповнення до основної терапії. Згідно з проведеними дослідженнями, такі ліки допомагають поліпшити результати класичного лікування, зокрема зменшити такі суб'єктивні симптоми як закладеність носа та головний біль. Також при лікуванні Синупрет® синусит протікає легше, що проявляється:

  • поступовим зменшенням запального процесу, що підтверджується рентгенологічними дослідженнями;
  • зменшенням набряклості слизової оболонки носа;
  • скороченням тривалості симптомів і днів стандартної терапії3.

Якщо розвинувся гострий синусит, Синупрет® діє комплексно. І його ефективність зумовлена ще й використанням унікальної фітонірингової технології для створення такого препарату. Завдяки їй виробник домігся більшої концентрації активних рослинних інгредієнтів і ретельнішого їх очищення3.

Способи застосування та дозування Синупрет®

Препарат випускається в декількох лікарських формах, кожна з яких може використовуватися для лікування синуситу. Залежно від форми випуску Синупрет®, інструкція із застосування дещо відрізняється. Зокрема, таблетки не рекомендовані маленьким дітям, а для досягнення швидкого і вираженого результату дорослі та підлітки можуть використовувати більш концентровані формули. Розглянемо, як використовувати Синупрет®, спосіб застосування та дози трохи детальніше:

  • Таблетки Синупрет® призначені для лікування дорослих і дітей від 6 років. Дітям віком від 6 до 11 років дають по 1 таблетці 3 р. на день, дітям від 12 років і дорослим потрібно приймати по 2 таблетки 3 р. на день. Таблетки варто приймати цілими, не розжовуючи та не подрібнюючи.
  • Таблетки Синупрет® форте характеризуються більш концентрованим складом. Вони можуть використовуватися дітьми від 12 років і дорослими. Схема прийому становить 1 таблетку 3 рази на добу. Таблетки варто приймати цілими, не розжовуючи та не подрібнюючи.
  • Синупрет® краплі можуть використовуватися для лікування дітей від 2 років. Прийом здійснюється 3 рази на день, разова доза залежить від віку пацієнта. Дітям від 2 до 5 років дають по 15 крапель, дітям від 6 до 11 років - по 25 крапель, а дітям від 12 років і дорослим - по 50 крапель. Краплі можна пити нерозведеними або, за бажання, розчиняти їх у невеликій кількості рідини (допускається розведення крапель у соку або чаї).
  • Синупрет® екстракт відрізняється більш концентрованим складом, він містить 4-кратну дозу компонентів порівняно з препаратом Синупрет форте. Такий засіб виписують дітям від 12 років. Препарат потрібно приймати по 1 таблетці 3 р. на день. Таблетки варто приймати цілими, не розжовуючи та не подрібнюючи.
  • Синупрет® Н сироп. Цей засіб часто купують дітям, оскільки він відрізняється більш приємними смаковими якостями. Його можна використовувати для лікування малюків від 2 років. Прийом здійснюється 3 рази на день. Разова доза у віці від 2 до 6 років становить 2,1 мл, у віці 6-12 років 3,5 мл, а у віці від 12 років – 7мл. Засіб можна пити нерозбавленим або розводити в невеликій кількості рідини (дітям до 6 років варто давати ліки, розведені в 1 ст. л. води), їх потрібно збовтувати щоразу перед застосуванням.

Якщо лікар призначив прийом Синупрет® від Біонорики СЕ, інструкція говорить, що стандартна тривалість лікування становить 7-14 днів.

Синусит - поширене захворювання, яке суттєво порушує якість життя. Лікування такої хвороби може включати застосування Синупрет® - препарату від німецького бренду Біонорика СЕ на рослинній основі. Він допомагає усунути запалення, відновити носове дихання та знизити ризик ускладнень. Те, чи допомагає Синупрет®, підтверджують наукові дослідження - приймання такого засобу полегшує самопочуття і скорочує тривалість хвороби. Також лікарі нерідко призначають Синупрет® для профілактики рецидивів хронічного синуситу.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Amanda S. Battisti; Pranav Modi; Jon Pangia. Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-
2Itzhak Brook. Acute Sinusitis.
3D. PASSALI, J. CAMBI, F.M. PASSALI. Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2015 Feb; 35(1): 1–8.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я