header banner articles

Гнійний синусит: основні симптоми та методи боротьби із захворюванням

Іноді звичайний, здавалося б, нежить починає завдавати серйозних незручностей. Голова болить, в обличчі з'являється відчуття тиску і розпирання, температура збільшується, а закладеність носа наростає до вираженого дискомфорту. Саме так може проявлятися гнійний синусит - це захворювання, яке супроводжується запаленням синусів (їх також називають носовими пазухами). Така хвороба також відома як бактеріальний синусит, і вона потребує своєчасного звернення по медичну допомогу та правильного лікування.

Причини гнійного синуситу

Носові пазухи можна описати як невеликі порожнечі, які локалізуються навколо носа. Вони оточені лицьовими кістками, а всередині вкриті слизовою оболонкою, яка покликана захищати ці структури від патогенних бактерій і забезпечувати постійне зволоження. Якщо функції слизових оболонок порушуються (наприклад, на тлі застуди або впливу інших чинників), у носових пазухах створюється сприятливе середовище для активності патогенних бактерій1.

Бактерії, що потрапили в носові пазухи, можуть активно розмножуватися. Цей процес супроводжується запаленням, набряком і застоєм слизу. Згодом носові пазухи закупорюються (частково або повністю) і в них утворився гнійний секрет. Саме так відбувається розвиток гнійного синуситу.

Найчастіше розвиток такої хвороби провокують стрептококи, стафілококи, а також гемофільна паличка та моракселла. Також серед поширених збудників є пневмококи.

Симптоми гнійного синуситу

Дуже часто гнійний синусит розвивається як ускладнення звичайної застуди. У цьому разі хвороба проявляється другим витком симптомів - погіршенням стану після видимого полегшення. Іноді захворювання може мати й первинний характер - виникати без попереднього ГРВІ. Можливі симптоми гнійного синуситу включають:

  • підвищення температури тіла аж до 38 °С і вище;
  • головний біль, інтенсивність якого зростає під час нахилів голови, а також у нічний час доби;
  • виражену закладеність носа, яка супроводжується порушеннями носового дихання;
  • погіршення загального стану - слабкість, зниження апетиту, втома;
  • гнійні виділення з носа, які можуть мати жовтуватий або зеленуватий відтінок;
  • відчуття розпирання або болю в ділянці ураженої носової пазухи (біля носа, під очима, у лобі);
  • набряклість обличчя;
  • зниження нюху аж до повного зникнення2.

Також гострий гнійний синусит може проявлятися сльозотечею, інколи виникає світлобоязнь, є ризик виникнення порушень зору (такі симптоми залежать від того, в якій пазусі накопичується гній під час синуситу). Зокрема, гнійний верхньощелепний синусит може даватися взнаки болем під очима та набряками в цій же ділянці.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика та лікування гнійного синуситу

Варто враховувати, що жовті або зелені виділення з носа та головний біль - це не ті чинники, які дають змогу однозначно поставити діагноз двосторонній гнійний синусит. Такі симптоми можуть спостерігатися і за звичайного гострого риносинуситу. Тому запідозрити гнійну інфекцію лікар може, якщо:

  • спостерігається чітка друга фаза симптомів - погіршення після полегшення;
  • симптоми прогресують і погіршуються протягом 5-7 днів;
  • хвороба не минає, попри лікування, протягом 10 днів1.

Сучасна медицина вважає рентгенологічне дослідження неінформативним при діагностиці гнійного синуситу - воно показує клінічну картину, типову і для гострої інфекції.

У разі підозри на розвиток ускладнень або за відсутності ефекту від проведеної терапії, лікарі призначать проведення пункції носових пазух, КТ-дослідження або ендоскопічне обстеження із забором вмісту із синусів3.

Лікування неускладненого запалення здійснюється амбулаторно - в домашніх умовах. Але як лікувати гнійний синусит визначає лікар, враховуючи клінічні ознаки хвороби та особливості пацієнта (вік, наявність супутніх проблем зі здоров'ям). Зазвичай терапія має комплексний характер і включає:

  • антибактеріальне лікування - антибіотики усувають бактерії, що спричинили розвиток захворювання;
  • судинозвужувальні засоби, які усувають набряк і полегшують носове дихання;
  • жарознижувальні засоби для усунення температури та болю1.

Також терапія може включати використання муколітиків для розрідження слизу і прийом протизапальних препаратів. Але багато лікарів рекомендують використовувати замість них Синупрет®. Це медикамент на натуральній основі від популярного німецького бренду Біонорика®. Він містить рослинні екстракти 5 трав, кожен з яких має потужні терапевтичні властивості. Також компоненти препарату підсилюють дію один одного. Такий ефект Синупрет® пояснюється тим, що цей засіб створено за унікальною технологією фінірингу (інноваційному поєднанні фітотерапії та інжинірингу).

Синупрет® при лікуванні гнійного синуситу чинить комплексний вплив:

  • пригнічує запальний процес;
  • зменшує набряк;
  • усуває бактерії (має антибактеріальні властивості);
  • розріджує носовий секрет, полегшуючи його виведення;
  • полегшує самопочуття;
  • покращує функції слизових, сприяє їх відновленню;
  • знижує ризик ускладнень;
  • знижує ризик розвитку хронічної інфекції.

Використання препарату Синупрет® з перших днів хвороби може допомогти обійтися без антибіотиків. Засіб допомагає впоратися з інфекцією. Якщо антибактеріальні препарати все ж були призначені, такі ліки посилюють їхні властивості.

Для лікування гнійного синуситу можна використовувати різні форми препарату - краплі, таблетки та сироп. Для максимально інтенсивного впливу варто вибрати Синупрет® Екстракт - він містить у 4 рази більше активних компонентів, ніж його попередник Синупрет® Форте.

Можливі ускладнення гнійного синуситу

Небезпека гнійного синуситу полягає в тому, що за відсутності адекватного лікування таке захворювання може поширюватися на інші структури щелепно-лицьового апарату та голови, зокрема очі, вуха, мозок, спричиняючи тяжкі ускладнення, які становлять загрозу здоров'ю та життю.

Також бактерії із синусів можуть потрапляти в кров і поширюватися по всьому організму, провокуючи виникнення сепсису (зараження крові).

Ще за неправильної терапії збільшується ризик хронізації інфекції. Хронічні гнійні синусити можуть розвиватися як у дорослих, так і в дітей. Вони характеризуються млявим хвилеподібним перебігом - періоди ремісії змінюють періоди загострення. Часті загострення значно погіршують якість життя.

Профілактика гнійного синуситу

Профілактика гнійного синуситу має на увазі насамперед правильне і своєчасне лікування звичайних застудних захворювань. Зокрема, під час симптомів ГРВІ рекомендується:

  • обмежити рухову активність, перебування на холоді та фізичні навантаження;
  • пити більше рідини, уникати зневоднення;
  • організувати комфортний мікроклімат у приміщенні, зокрема комфортну температуру і вологість (температуру на рівні 18-20 °С і вологість вище 50%);
  • приймати Синупрет® - він допомагає швидко позбутися нежитю, що знижує ризик ускладнень.

Також для профілактики гнійного синуситу необхідно підвищувати загальну опірність організму, уникати контактів із хворими людьми та вести здоровий спосіб життя.

Гнійний синусит - поширене захворювання, яке значно порушує якість життя і негативно позначається на працездатності. У разі виникнення такого захворювання потрібно звертатися по медичну допомогу і не займатися самолікуванням. За відсутності адекватного лікування хвороба може спровокувати важкі ускладнення.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Derek L. DeBoer; Edward Kwon. Acute Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
2Amanda S. Battisti; Pranav Modi; Jon Pangia. Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Anon J. B.СУЧАСНЕ ЛІКУВАННЯ ГОСТРОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО РИНОСИНУСИТУ. Clinical Infectious Diseases 2005; 40 (Suppl 7) S479 — S488

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я