hero banner children

Фронтит у дітей: небезпека для здоров'я і як запобігти його розвитку

Під час візиту до лікаря зі скаргами на нежить у дитини, батьки можуть почути такий діагноз як фронтит. Це один із різновидів синуситу - запалення пазух носа. І таке захворювання нерідко спостерігається під час звичайної застуди (ГРЗ, ГРВІ, грипу тощо)1. Але іноді воно може виникати як ускладнення після перенесеної хвороби. Спробуємо розібратися, що таке фронтит у дітей, чому він виникає, і як із ним упоратися.

Причини фронтиту в дітей

Фронтит - це запалення лобових пазух. Їх можна описати як порожнечі в лицьовій кістці, заповнені повітрям і вистелені слизовими оболонками. У дітей вони присутні не від самого народження - вони розвиваються з передньої решітчастої камери і наповнюються повітрям тільки до 5-6 років 2. Відповідно, у малюків більш раннього віку фронтит просто неможливий. Лобові пазухи розвиваються повільніше за всі інші - вони досягають свого повноцінного розміру лише до 19 років життя людини. Пік поширеності фронтитів припадає на вік від 7 до 20 років.

Якщо розвивається фронтит, причини виникнення найчастіше пов'язані із застудою - гострому фронтиту зазвичай передує вірусна інфекція верхніх дихальних шляхів (найчастіше її спричиняє риновірус, наступними за поширеністю є віруси парагрипу, грипу, коронавірусу, респіраторно-синцитіального вірусу, аденовірусу та ентеровірусу). ГРВІ викликає нежить, який супроводжується гострим набряком слизової оболонки. Набряк, своєю чергою, спричиняє порушення прохідності гирл синуса (тонких проходів, що з'єднують носові пазухи з порожниною носа) і порушення вироблення слизу 1.

Порушення прохідності стає причиною застою слизу в пазусі, і це стає чудовим середовищем для розмноження патогенних бактерій. Такі мікроорганізми можуть спровокувати виникнення гострого бактеріального синуситу - фронтиту.

Ризик виникнення фронтиту зростає в разі різних структурних аномалій (викривлення носової перегородки тощо), поліпозу носа, пасивного або активного куріння. Деякі фахівці впевнені, що ймовірність виникнення хвороби збільшує ще й алергія.

Найчастіше синусит у дітей вражає решітчасту і верхньощелепну пазуху. Тому, якщо в дитини розвивається фронтит, причини його виникнення слід обговорити з лікарем. Іноді розвитку хвороби сприяє аденоїдит (запалення і збільшення аденоїдів) або перенесені травми носа.

Симптоми фронтиту в дітей

Специфічних симптомів, які можуть вказувати на фронтит, практично немає. Таке захворювання, як і інші види синуситів, проявляється:

  • закладеністю носа;
  • виділеннями з носа (колір виділень не вказує на наявність/відсутність бактеріальної інфекції);
  • дискомфортом і болем в обличчі, такі симптоми можуть посилюватися під час нахилу;
  • зниженням і зникненням нюху1.

Симптоми фронтиту в дітей нерідко включають біль у проєкції уражених пазух - він може поширюватися на ділянку брів, скронь і лобової кістки. Найпоширенішою ознакою такої хвороби вважається лобний головний біль.
Якщо розвивається бактеріальний фронтит, симптоми у дітей не зменшуються і можуть навіть наростати. Також хворого може турбувати підвищення температури вище 38 °С. Головні болі при бактеріальній інфекції не зникають протягом 3-4 днів1.

Якщо виникає запалення лобових пазух, симптоми у дітей не можна залишати без уваги. У деяких випадках навіть простий гострий початок лобового головного болю (навіть за відсутності більш класичних ознак синуситу) має бути приводом розглянути діагноз "фронтит".

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Синупрет® при лікуванні фронтиту в дітей

Перше, що потрібно розуміти батькам, у дітей яких діагностували фронтит, що таке захворювання найчастіше має сприятливий прогноз - успішно піддається лікуванню і не викликає ускладнень.
Стандартне лікування фронтиту в дітей включає спостереження та неспецифічну терапію:

  • зволоження й очищення носових ходів;
  • застосування судинозвужувальних засобів (не довше 5-7 днів поспіль);
  • прийом жарознижувальних ліків проти температури та запалення;
  • прийом Синупрет®;
  • посилений питний режим;
  • організацію комфортного мікроклімату в приміщенні (прохолоди та вологого повітря).

Підтверджено, що деякі випадки гострого бактеріального синуситу можуть минути самі по собі без лікування антибіотиками. І Синупрет® - це ті ліки, які дійсно допомагають уникнути антибіотикотерапії. Це препарат від німецького бренду Біонорика®, який має натуральний склад, - він створений на основі п'яти лікарських трав, кожна з яких допомагає боротися з нежитем. При цьому всі компоненти підсилюють дію один одного і допомагають:

  • усунути віруси та бактерії, які спричинили хворобу;
  • придушити запальний процес;
  • зменшити набряк;
  • відновити прохідність синусів для очищення від слизу;
  • розрідити слиз для його ефективної евакуації;
  • знизити ризик ускладнень.

Для лікування синуситів у дітей можуть використовуватися різні форми Синупрет®. У віці до 12 років краще віддати перевагу сиропу або краплям, а після 12 років уже можна використовувати таблетки.

Звичайно ж, як лікувати фронтит у дітей, визначає виключно лікар. Антибіотики зазвичай рекомендують, якщо стан хворого не поліпшується протягом тижня або починає раптово погіршуватися. Але іноді антибактеріальну терапію призначають уже під час першого відвідування лікаря - незабаром після появи симптомів хвороби. Зокрема, таке рішення може бути ухвалено за наявності в дитини важких симптомів або супутніх захворювань. І після призначення антибіотиків пацієнт має перебувати під наглядом лікаря - якщо ефект від лікування не настає протягом 3-5 днів або симптоматика погіршується попри проведене лікування, може знадобитися зміна схеми терапії. Стандартна тривалість антибіотикотерапії у дітей становить 10-14 днів1.

Під час прийому антибіотиків Синупрет® також може виявитися дуже корисним. Він посилює їхню дію, допомагає якнайшвидшому одужанню і профілактиці ускладнень. Важливо, що такі ліки можуть знизити ризик розвитку хронічного запального процесу і рецидивів інфекції.

Якщо розвивається фронтит у дітей, лікування зазвичай триває 10-14 днів залежно від тяжкості симптомів і проведеного лікування.

Попри досить-таки позитивний прогноз за гострого фронтиту, пацієнти з такою хворобою потребують обов'язкового лікарського контролю. Батькам потрібно враховувати, що лобові пазухи носа розташовані неподалік від структур мозку, а бактеріальна інфекція за відсутності належного або відповідного лікування може легко поширюватися на прилеглі тканини. Можливі ускладнення хвороби включають внутрішньочерепні ускладнення (абсцеси), орбітальні ускладнення (у цьому випадку процес поширюється на структури очей) та остеомієліт (ураження лобової кістки)3. Тож якщо хвороба прогресує, стан дитини погіршується й антибіотики не допомагають, потрібно негайно викликати швидку допомогу.

Найчастіше фронтит у дітей успішно піддається лікуванню. Синупрет® допомагає впоратися з хворобою, також його використання може виявитися ефективним для зниження ризику ускладнень і хронізації хвороби.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Ethan Soudry and Peter H. Hwang. Acute Frontal Sinusitis. The Frontal Sinus. 2016 Aug 6 : 63–76.
2Dana T. Badr, Jonathan M. Gaffin, and Wanda Phipatanakul. Pediatric Rhinosinusitis. Curr Treat Options Allergy. 2016 Sep; 3(3): 268–281.
3Hamdy El- Hakim, Anita C Malik, Keith Aronyk, Edmund Ledi, Ravi Bhargava. The prevalence of intracranial complications in pediatric frontal sinusitis. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2006 Aug;70(8):1383-7.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я