header banner articles

Симптоми синуситу: як розпізнати захворювання на ранніх етапах?

Синусит - украй поширене захворювання. Деякі дослідження підтверджують, що гострий вірусний синусит виникає в дорослих і дітей практично за кожної застуди й, як правило, благополучно минає сам собою без спрямованого лікування. Однак у деяких випадках він набуває ускладненого перебігу, і в цьому разі своєчасна діагностика та адекватна терапія відіграють дуже важливу роль для успішного одужання. Тому всім дорослим потрібно розуміти, що таке захворювання синусит, і як його своєчасно виявити. Адже за відсутності адекватного лікування ця хвороба може призводити до тяжких ускладнень, починаючи від гнійних процесів у ЛОР-органах і структурах ока, і закінчуючи зараженням крові (сепсисом). Спробуємо розібратися, як своєчасно виявити синусит, симптоми та ознаки такого захворювання.

Загальні ознаки синуситу

Гострий синусит, як правило, дає про себе знати класичними симптомами, зокрема:
набряком слизових оболонок носа, що істотно ускладнює носове дихання;

  • появою нежитю - виділення спочатку прозорі та рідкі, згодом густі та зелені або жовті (такий колір не є однозначним симптомом бактеріальної інфекції);
  • загальною слабкістю, втомою, зниженням апетиту;
  • головним болем, зокрема в проєкції носових пазух (у лицьовій частині), який посилюється під час нахилу та після нічного відпочинку;
  • стіканням слизу з носа по задній стінці горла;
  • зниженням нюху і навіть його повним зникненням.

Якщо спочатку хвороба має бактеріальний характер, ознаки та симптоми синуситу можуть трохи відрізнятися. У цьому випадку характерно:

  • більш різкий початок;
  • значне підвищення температури (понад 39 °С);
  • тривалість симптомів понад 10 днів;
  • прогресуюче погіршення симптомів протягом перших десяти днів хвороби.

Запідозрити приєднання вторинної інфекції можна за температурним віражем і повторним погіршенням симптомів - коли після початку застуди стан хворого поступово поліпшується, а потім йому різко стає гірше. Усі ознаки бактеріальної інфекції вимагають обов'язкового звернення за медичною допомогою для підбору правильного лікування1.

Специфічні симптоми залежно від типу синуситу

Якщо розвинувся синусит носа, симптоми такого захворювання можуть відрізнятися залежно від локалізації запального процесу. Зокрема, виділяють такі різновиди захворювання:

  • Гайморит. За такої хвороби відбувається запальне ураження верхньощелепної пазухи. Болі та дискомфорт локалізуються в щоках і переніссі, посилюються під час нахилів голови та рухів її в сторони. Можливе поширення болю на лоб, очниці, ясна та щелепу. За відсутності лікування може змінюватися тон голосу, часто з'являються набряки в ділянці очей, носа, щік. Можливий неприємний післясмак і неприємний запах із рота.
  • Фронтит. У цьому випадку страждає лобова пазуха. Відповідно болі локалізуються в лобовій частині голови, ділянці перенісся, можуть віддавати в очі та брови. Часто фіксується болючість зору (підвищена чутливість очей), боязнь світла, сльозотеча. Візуально може спостерігатися набряклість м'яких тканин, а також почервоніння біля очниць.
  • Сфеноїдит. Запалюється клиновидна пазуха. Хворого турбує хворобливість у потиличній ділянці, а також у ділянці очей (безпосередньо в районі очного яблука). Часто спостерігається погіршення зору та погіршення пам'яті. Біль може здавлювати голову за типом каски.
  • Етмоїдит. Спостерігається запалення пазухи решітчастої кістки. Якщо виникає такий синусит, симптоми у дорослих включають тупий або пульсуючий біль досить високого ступеня вираженості, який локалізується в ділянці перенісся і кореня носа, а також у медіальному внутрішньому куті ока. Цей симптом збільшується ночами. Біль може віддавати в лоб і очну ямку. Можливе виникнення візуального почервоніння тканин і набряклості внутрішньої частини очної ямки та повік. Запальний процес призводить до швидкої стомлюваності очей і може обмежувати їхню рухливість1.

У дітей раннього віку синусит виникає рідко, оскільки носові пазухи повністю формуються тільки до 3-5 років життя. При цьому формування лобових синусів відбувається у віці 7-20 років. Проте, якщо розвивається синусит, симптоми у дитини будуть такими ж, як і в дорослого. І такі ознаки вимагають обов'язкової консультації з лікарем.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностичні ознаки та методи

За появи ознак синуситу можна записатися на прийом до сімейного лікаря, який випише направлення до ЛОРа. Також можна звернутися до отоларинголога в приватному порядку. Зазвичай для постановки діагнозу достатньо:

  • збору анамнезу - лікар цікавиться наявними симптомами, часом їхньої появи та ступенем вираженості, а також ставить запитання про особливості перебігу хвороби з моменту її розвитку;
  • огляду носоглотки для встановлення характеру виділень і вираженості набряку;
  • носової ендоскопії (застосування тонкої трубки для огляду носових ходів) - це дає змогу визначити аномалії розвитку, поліпи, взяти виділення на аналіз2.

Також лікар може призначати проведення додаткової діагностики, зокрема здачу загальних аналізів, рентген або КТ (комп'ютерну томографію). За необхідності, наприклад, якщо відбулося чергове загострення синуситу, ЛОР може призначити пункцію пазухи (діагностичний прокол) для того, щоб санувати її та відправити вміст синуса на мікробіологічний аналіз.

Якщо виник синусит, методи лікування підбирає лікар після діагностики. Вони можуть включати:

  • застосування судинозвужувальних або гормональних місцевих засобів для відновлення носового дихання, придушення запалення та усунення набряку;
  • закапування сольового розчину для очищення носа, зменшення набряку і відновлення слизових;
  • прийом Синупрет® - препарату від Біонорика® у вигляді таблеток, крапель або сиропу для відновлення функцій носа і якнайшвидшого одужання;
  • прийом антибіотиків - у разі підтвердження бактеріальної інфекції.

За необхідності проводять хірургічне лікування - для усунення поліпів (однієї з можливих причин інфекції), промивання синусів тощо.

Якщо у дорослого або дитини часто виникає синусит, профілактика відіграє важливу роль. Важливо зміцнювати імунітет, правильно харчуватися й уникати переохолодження. Також важливу роль відіграє своєчасна вакцинація (в т.ч. від стрептокока і пневмокока). Після виникнення симптомів застуди також можна приймати Синупрет® - він знижує ризик виникнення ускладненого синуситу, бо запобігає згущенню слизу в синусах і сприяє його благополучній евакуації3. Ще Синупрет® бореться із запаленням і збудниками інфекції, що допомагає наблизити одужання.

Синусит - вкрай поширена хвороба, і в деяких випадках вона може бути дуже небезпечною. Якщо така недуга ускладнюється, вона може спричиняти серйозні проблеми зі здоров'ям. Тому, якщо у вас розвинувся синусит, лікування має здійснюватися під наглядом кваліфікованого фахівця. Зазвичай терапія включає застосування місцевих ліків для полегшення носового дихання і виведення слизових виділень із носових пазух і носових ходів. Також якщо виник синусит, лікування вдома може включати внутрішній прийом препарату Синупрет®. Він допомагає боротися із запаленням, покращує носове дихання і знижує ризик ускладнень.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Amanda S. Battisti; Pranav Modi; Jon Pangia. Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-
2Itzhak Brook. Acute Sinusitis.
3D. PASSALI, J. CAMBI, F.M. PASSALI. Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2015 Feb; 35(1): 1–8.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я