header banner articles

Що робити, якщо зник нюх при застуді?

Зникнення нюху лікарі класифікують як аносмію. Такий стан є досить частим ускладненням при простудних захворюваннях. Однак у багатьох людей воно викликає почуття близьке до паніки, оскільки зникнення нюху в багатьох асоціюється з коронавірусною інфекцією. Але насправді аносмія (саме так називають нездатність сприймати запах) може з'являтися з різних причин. Але що саме спричиняє такий симптом? І як повернути нюх після хвороби?

Причини втрати нюху при нежитю

Насправді аносмію може викликати будь-яка механічна закупорка, яка перешкоджає проникненню запахів у нюхові нерви. Відповідно, причиною того, що зникли запахи при застуді, може бути банальний набряк слизової оболонки, який перекриває просвіт носових ходів та викликає закладеність носа. Також спровокувати порушення нюху можуть пробки слизу у відділах носа1.

Щоб зрозуміти, чому може розвиватись аносмія, корисно зрозуміти, як відбувається сприйняття запахів у людей. Повітря що вдихається, яке містить частинки з молекулами запаху, проходить через носові ходи в порожнину носа. Тут у кожній носовій порожнині міститься близько 5 млн рецепторних клітин або нейронів нюхових рецепторів. На поверхні цих нюхових клітин знаходиться від 500 до 1000 різних білків, що пов'язують запахи. Завдяки їм хімічний сигнал від часток із запахом у навколишньому просторі перетворюється на електричний сигнал, який передається до головного мозку та сприймається ним. Якщо передача або обробка запаху порушується на будь-якому етапі, це може спричинити аносмію1.

Тому застудні захворювання та обструктивні хвороби (у тому числі поліпи) є дуже поширеною причиною аносмії. На них припадає від 50 до 70% випадків втрати нюху1. Сильний нежить викликає порушення сприйняття запаху внаслідок запалення слизової оболонки та прямої непрохідності. Внаслідок риніту може виникати як повна, так і часткова втрата нюху.

Пацієнти з хронічним синуситом нерідко стикаються із стійкою втратою нюху навіть після лікарського чи хірургічного лікування. Вчені припускають, що вірусні інфекції можуть спричинити пошкодження нюхового епітелію. Також нюхові дисфункції можуть зберігатися протягом тривалого часу після зникнення інших симптомів навіть при гострих інфекціях верхніх дихальних шляхів (ГРВІ), що мають тяжкий перебіг2.

У разі коронавірусної інфекції (ковіду) аносмія далеко не завжди виникає на тлі нежитю. Такий симптом може бути одним із ранніх проявів інфекції COVID-191.

Порушення нюху нерідко призводить до порушень сприйняття їжі. І це не дивно, адже смак їжі та напоїв залежить одночасно від смаку, запаху та дотику. Тому аносмія може призводити до смакової дисфункції.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Як відновити нюх після застуди

Якщо на фоні застуди зник нюх, слід звернутися за консультацією до лікаря-отоларинголога або сімейного лікаря (терапевта). Лікар допоможе впоратися з хворобою та відновити носове дихання. Найчастіше після цього нюх повертається сам собою. Терапія захворювань, що викликають риніт та порушення прохідності носових ходів, може здійснюватися за допомогою неспецифічних методів. Хворим зазвичай рекомендують:

  • виключити надмірні навантаження, а при нездужанні — дотримуватися напівпостельного режиму;
  • у разі головного болю та/або температури приймати нестероїдні протизапальні препарати;
  • пити більше рідини — звичайної чистої води;
  • організувати комфортний мікроклімат у приміщенні, у тому числі регулярно провітрювати та проводити вологе прибирання, оптимальна температура становить 18-20 °С, а вологість — не менше 55%;
  • виключити вживання алкоголю та куріння;
  • проводити регулярний туалет носа за допомогою промивання сольовим розчином.

Лікувати аносмію при запальних та обструктивних хворобах можна за допомогою місцевих медикаментів. Відповідно до загальноприйнятих стандартів зі цією метою використовуються гормональні препарати — інтраназальні глюкокортикоїди, що швидко та ефективно зменшують набряк та відновлюють прохідність носових ходів. Такі препарати допомагають повернути нюх при застуді. Але підібрати їх та розрахувати оптимальну схему прийому може тільки досвідчений лікар — самолікування може бути небезпечним для здоров'я1.

Якщо риніт виникає через бактеріальну інфекцію, лікар може призначити прийом антибіотиків. Також лікування аносмії в домашніх умовах може включати використання антигістамінних препаратів (засобів від алергії)1.

Якщо аносмія зберігається й після успішного одужання, терапія такої поствірусної або постбактеріальної нюхової дисфункції може включати вдихання різних запахів кілька разів на день. Таке тренування є єдиним варіантом лікування повернення нюху3. Передбачається, що такий підхід допомагає стимулювати регенерацію нейронів нюхових рецепторів у слизових оболонках, у тому числі після коронавірусної інфекції. Для тренування пацієнту рекомендовано вдихати 4 різні запахи 2 рази на день по 20-30 секунд кожен. Запахи потрібно міняти раз на 3-4 місяці.

У лікуванні запальних захворювань носа може допомогти препарат Синупрет®. Це рослинний препарат від Біонорика, розроблений для терапії ринітів та синуситів інфекційної етіології. Він має комплексний ефект:

  • допомагає впоратися з патогенами, що спричинили захворювання;
  • має протизапальні властивості;
  • сприяє розрідженню носового секрету та усуненню набряку слизових;
  • допомагає полегшити носове дихання.

Синупрет® може використовуватися при лікуванні риніту в дітей та дорослих. Ліки мають кілька форм випуску, і сироп Синупрет® можна давати дітям віком від 2 років.

Завдяки використанню такого засобу можна полегшити стан хворого при застуді та знизити ризики виникнення порушень нюху. А якщо аносмія все ж таки виникла, завдяки застосуванню Синупрет® відчуття нюху може повернутися швидше.

Заходи профілактики

На жаль, немає специфічних заходів профілактики застуди, що може викликати порушення нюху. Лікарі рекомендують:

  • підвищувати загальну опірність організму — вести здоровий спосіб життя, правильно збалансовано харчуватися, дотримуватися режиму праці та відпочинку;
  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • уникати громадських місць у період епідеміологічно несприятливої ситуації;
  • своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі виникнення симптомів хвороби.

Якщо йдеться про коронавірусну інфекцію як одну з можливих причин аносмії, то для зниження ризику виникнення хвороби рекомендовано проведення вакцинації.

Таким чином, зниження та навіть повна втрата нюху — досить поширена проблема при простудних захворюваннях. Зазвичай для лікування аносмії досить нормального лікування. Після відновлення нормальної дихальної функції нюх, швидше за все, повернеться.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Xi Li; Forshing Lui. Anosmia. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
2Davis C. Thomas, Sita Mahalakshmi Baddireddy, and Divya Kohli. Anosmia. J Am Dent Assoc. 2020 Sep; 151(9): 696–702.
3Thomas Hummel, David T. Liu, Assoz, Christian A. Müller etc. Olfactory Dysfunction: Etiology, Diagnosis, and Treatment. Dtsch Arztebl Int. 2023 Mar; 120(9): 146–154.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я