header banner articles

Синусит у домашніх умовах: як лікувати без фахівців

Синусит – дуже поширена хвороба. Вона розвивається у дорослих і дітей, супроводжується нежитем, головним болем, загальним погіршенням самопочуття і сильно порушує працездатність. Але водночас такі симптоми далеко не завжди стають приводом для звернення по медичну допомогу – багато хто займається самолікуванням. Але чи можна вилікувати синусит у домашніх умовах? Чи завжди можна обійтися без допомоги лікаря? І коли краще не експериментувати зі здоров'ям, а відразу звернутися до лікаря? Отже, розглянемо тему синусит симптоми лікування вдома трохи детальніше.

Симптоми синуситу

Отже, синусит – це захворювання верхньої дихальної системи, за якого відбувається запалення носових пазух. Вони також відомі як синуси, і розташовуються такі відділи в нашому обличчі – у порожнинах кісток черепа1. Носові пазухи вкриті тонким шаром слизової оболонки, яка забезпечує їхній захист і зволоження. Але під дією запальних процесів слизові починають продукувати значну кількість слизу та набрякають, так розвивається синусит.

Основні симптоми синуситу:

  • нежить;
  • закладеність носа;
  • набряк слизової носа;
  • відчуття дискомфорту і тяжкості в ділянці носа і перенісся;
  • головний біль і біль у ділянці уражених пазух.

Найчастіше синусит розвивається на тлі звичайної застуди та має вірусний характер. У такому разі супроводжується класичними симптомами ГРВІ – підвищенням температури, болем у горлі, кашлем тощо.

Також синусит може бути бактеріальним. Такий різновид хвороби часто стає ускладненням застуди, але іноді може бути й первинним. За бактеріального синуситу симптоми тривають довше і, нерідко, мають більш виражений характер2.

Лікування синуситу в домашніх умовах

Насправді якщо розвинувся синусит, лікування вдома є звичайною практикою. Відповідно до лікарських регламентів терапія здійснюється амбулаторно – в домашніх умовах. Але при цьому всі фахівці в один голос рекомендують попередньо проконсультуватися з лікарем. Лікар може критично оцінити стан пацієнта і звернути увагу на якісь деталі, які він не помічає через відсутність необхідних знаків або навичок.

Але якщо проконсультуватися з лікарем не виходить, а застуда вже виникла, лікувати синусит у домашніх умовах можна, щоправда, потрібно критично оцінювати свій стан. Стандартна терапія передбачає:

  • використання сольового розчину для зволоження носа;
  • застосування судинозвужувальних крапель у разі сильної набряклості (такі засоби допомагають усунути набряк слизових і забезпечити евакуацію вмісту синусів) – їх можна застосовувати тільки згідно з інструкцією і не довше 5-7 днів поспіль;
  • прийом Синупрет® – лікарського препарату від Біонорика® на основі трав;
  • вживання достатньої кількості рідини для розрідження носового секрету і відновлення функції слизових;
  • прийом жарознижувальних засобів у разі потреби;
  • організацію комфортного довкілля (мікроклімату) – у приміщенні має бути прохолодно – на рівні 18-20 °С і волого – на рівні не менше 50%.

Під час хвороби краще відмовитися від роботи та навчання, не відвідувати громадські місця та не навантажувати організм (обмежити фізичну активність). Водночас, якщо розвинувся синусит, лікування домашніми засобами не рекомендовано, оскільки більшість із них не мають доказової бази, а деякі можуть і зовсім спровокувати виникнення ускладнень. Наприклад, невміле промивання носа може спричинити отит, а інгаляції – опік чутливих слизових. Зазвичай перерахованих вище заходів достатньо, щоб впоратися з неускладненим вірусним синуситом.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Синупрет® у лікуванні синуситу

Замислюючись, як позбутися синуситу в домашніх умовах, варто звернути свою увагу на Синупрет®. Це унікальний натуральний препарат, створений за останніми досягненнями науки. Компанія Біонорика СЕ розробила інноваційну технологію фітонірингу, яка передбачає об'єднання розробок фітотерапії та інжинірингу. Завдяки цьому компоненти препарату ефективно борються із симптомами хвороби (а не пригнічують їх, як багато інших ліків), а також підсилюють дію один одного. Синупрет® допомагає:

  • усунути віруси, що спричинили розвиток захворювання;
  • зменшити запалення і, відповідно, набряк слизових;
  • зробити слиз, що виробляється, рідшим, що полегшує його виведення;
  • нормалізувати функції слизових;
  • знизити ризик розвитку ускладнень;
  • знизити ризик виникнення хронічної інфекції3.

Синупрет® може використовуватися навіть якщо розвинувся хронічний синусит. Він допомагає впоратися із загостреннями при такій хворобі та знижує їхню частоту.

Препарат випускається в різній лікарській формі (у вигляді сиропу, крапель і таблеток з різним рівнем концентрації активних речовин, зокрема Синупрет® Екстракт і Синупрет® Форте), що дає змогу підібрати максимально підходящий варіант для кожного пацієнта – з урахуванням його віку, особливостей перебігу хвороби та індивідуальних переваг. Препарат можна придбати без рецепта.

Профілактика

Гострий синусит розвивається практично за кожної застуди, тому основні методи профілактики такої хвороби ідентичні методам профілактики застудних захворювань. І для цього лікарі рекомендують:

  • регулярно мити руки;
  • обмежити контакти з людьми (відвідування громадських місць) під час епідемій;
  • уникати контактів із людьми, які мають симптоми ГРВІ;
  • підвищувати опірність організму (вести здоровий спосіб життя тощо).

Водночас, щоб гострий синусит, який виник на тлі звичайної застуди, не перейшов у серйознішу бактеріальну інфекцію, варто не нехтувати тими порадами щодо лікування, які перелічено вище. Ризик розвитку такого ускладнення дуже підвищується в разі зневоднення, перебування в сухому й теплому приміщенні та спроб перенести хворобу на ногах.

Коли потрібно звернутися до лікаря?

У разі розвитку синуситу дуже важливо звертати увагу на перебіг хвороби та звертатися до лікаря в разі виникнення тривожних симптомів, які можуть вказувати на ускладнення захворювання, наприклад, приєднання бактеріальної інфекції тощо. Серед них:

  • прогресуюче погіршення самопочуття;
  • відсутність ефекту від лікування протягом 4-7 днів;
  • друга хвиля симптомів, коли після поліпшення настає повторне погіршення симптоматики;
  • поява інших тривожних симптомів, зокрема інтенсивного головного болю, запаморочення, вушного болю тощо.

Звичайно ж, консультація з лікарем потрібна, якщо йдеться про вразливі групи населення. Це стосується дітей, вагітних жінок і літніх людей, а також пацієнтів із важкими супутніми проблемами зі здоров'ям, наприклад, імунодефіцитом тощо.

Синусит – поширене захворювання, яке супроводжується порушенням носового дихання, нежиттю і дискомфортом у ділянці носових пазух. Найчастіше воно викликається вірусами й успішно піддається терапії. Домашнє лікування синуситу – це цілком допустиме явище. Дотримання простих рекомендацій і вживання Синупрету® можуть допомогти позбутися його за 7-10 днів. Але в разі виникнення ознак приєднання бактеріальної інфекції та інших тривожних симптомів краще скоріше звернутися по медичну допомогу.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Amanda S. Battisti; Pranav Modi; Jon Pangia. Sinusitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-
2Itzhak Brook. Acute Sinusitis.
3D. PASSALI, J. CAMBI, F.M. PASSALI. Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2015 Feb; 35(1): 1–8.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я